Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Varga Mihály: több jól képzett szakmunkásra van szükség

szereloOktóber elején rendezték meg a franciaországi Lille-ben a fiatal európai szakemberek Euroskills elnevezésű vetélkedőjét. A szakmák Európa-bajnokságán a magyar csapat 25 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet nyert. A verseny magyar nyerteseit hétfőn köszöntötték, Budapesten. A rendezvényen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki szerint sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez.

A miniszter a duális, gyakorlatorientált képzési rendszer bevezetése kapcsán elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködve elérték, hogy a reálgazdaság szerepe a képzések irányának meghatározásában már most érezhetően növekedett. A kormány a jövőben szeretné tovább erősíteni a duális képzési rendszert, a tervek szerint 2018-ra a jelenlegi másfélszeresére növekszik a szakmájukat igazi munkahelyeken tanulók létszáma. Az oktatásban részt vevő gazdálkodó szervezetek számát is növelni szeretnék akkorra, a jelenlegi két és félszeresére.

Varga Mihály szerint mindehhez szükség van az úgynevezett kamarai garancia elvének törvénybe foglalására, ami azt jelenti, hogy az MKIK közreműködésével oldanák meg, hogy minél több tanuló szerezze meg a szaktudást piaci szereplőknél. A miniszter megjegyezte, hogy a jelenlegi rendszerben nagyon sok fiatal az álláskeresés során, az érettségi vagy a felsőfokú diploma megszerzése után szembesül azzal, hogy egy jó szakma birtokában jelentősen nagyobb lenne az esélye az elhelyezkedésre. Euroskills verseny, és az ott elért magyar sikerek segítik felhívni a figyelmet a piacképes tudás megszerzésének fontosságára – tette hozzá Varga Mihály.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy 2010 óta vesznek részt a szakképzés rendszerének átalakításában, a duális, gyakorlati képzés bevezetésében. A szakképzést már most is a kamara felügyeli, de az átalakítás nem megy egyik napról a másikra: évekre van szükség, amíg a modell igazán működőképes lesz, azaz olyan szakembereket bocsát a munkaerőpiacra, akikre valóban szükség van. Parragh László hozzátette: az európai szakmai versenyen elért helyezés nagyon jó eredménynek számít az ország méreteihez képest, és az is nagy dolog, hogy 2018-ban – a térségben elsőként – Magyarország rendezheti majd meg a vetélkedőt.

mon.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner