Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák

erettsegiAz Oktatási Hivatal keddi tájékoztatója szerint rendben véget értek az idei írásbeli érettségi vizsgák. Az elmúlt 16 napban mintegy 117.800 érettségiző írta meg a vizsgákat, összesen 1.190 helyszínen. Az Oktatási Hivatal 7.650 dobozban jutatta el azt a 38.100 biztonsági fóliatasakot a vizsgák helyszíneire, amelyek tartalmazták a vizsgákhoz szükséges 1.016.290 feladatlapot és CD-t. A csomagolás és a kiszállítás gyakorlatilag hibamentes volt, köszönhetően a többlépcsős ellenőrzési rendszernek, valamint a hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának.

A hivatal elmondása szerint az OH honlapjára (www.oktatas.hu) folyamatosan kerültek fel az írásbeli vizsgák feladatlapokhoz tartozó javítási-értékelési útmutatók, emiatt az érintettek pontos tájékoztatást kaphattak a feladatokról és azok megoldásairól. A hivatal honlapján már mind a 494 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtalálható.

Minden diáknak lehetősége van arra, hogy iskolájában – a dolgozatok kijavítása után – megtekinthesse vizsgadolgozatát. Amennyiben valaki úgy találja, hogy a javítás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt, úgy észrevételeket tehetnek az elbírálással kapcsolatban. Az emelt színtű dolgozatok esetében június 3. a dolgozatok megtekintésének határideje, ez az időpont országosan egységes. Ettől eltérő lehet a középszintű vizsgadolgozatok megtekintési ideje, amely iskolánként változhat. Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, az Oktatási Hivatal honlapjáról, illetve a vizsgabehívójuk alapján tájékozódhatnak arról, hogy hol tekinthetik meg dolgozataikat. Ebben az esetben a megtekintés időpontja június 3., és ez nem függ attól, hogy milyen szintű vizsgát tett az illető.

A mostani írásbeli vizsgák után az emeltszintű szóbelik következnek. Június 5-13. között több mint 41 ezer szóbeli vizsga kerül lebonyolításra, 159 vizsgahelyszínen, 2 673 bizottság előtt. Emelt szinten idén 73 tárgyból tartanak vizsgát, ezeknek a vizsgáknak mind van szóbeli része. A szóbeli tételeket az Oktatási Hivatal készítette elő, emelt szintű vizsgákat a húsz megyei/fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Utóbbiak bízzák meg a tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait, valamint közreműködnek abban, hogy a tételek eljussanak a bizottságokhoz.

A vizsgabizottságok három tagból állnak, akik egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli a vizsgázó teljesítményét. Miután ez megvan, egyeztetik az egyéni értékeléseket, és közös javaslatot tesznek az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. Minden vizsgázóról egyéni osztályozó ívet állít ki a tantárgyi bizottság, amelyet a vizsgaszervező kormányhivatal küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.

Az emelt színű szóbeli vizsgák lebonyolítása után, a következő szakaszban tartják meg a középszintű szóbeli vizsgákat, június 16. és 27. között.

eduline.hu

gyorplusz.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner