Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Véget értek az őszi írásbeli érettségik

osztalyteremAz Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint szerdán rendben befejeződtek az idei őszi írásbeli vizsgák. Az elmúlt tíz napban mintegy 8 ezer vizsgázó tett több mint 10 ezer vizsgát, összesen 122 helyszínen. Az őszi vizsgaidőszakban legtöbb a javító érettségi (3500 vizsga, 35 százalék). Jelentős, több mint 2800 a "rendes" érettségi vizsgák száma, ez 28 százalékot jelent. Több mint 1700 szintemelő vizsgát tesznek a diákok, ez 18 százalék, az ismétlő érettségi vizsgák aránya 14 százalék, a kiegészítő érettségiké négy, a pótló vizsgáké pedig egy százalék.

A vizsgákhoz szükséges 30 646 feladatlapot és CD-t 3232 biztonsági fóliatasakba csomagolták a hivatal munkatársai, és 163 dobozban juttatták el azokat a helyszínekre. A a csomagolás és kiszállítás az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hibamentes volt, köszönhetően a többlépcsős ellenőrzési rendszernek és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai és a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően kerültek fel az OH honlapjára, így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és a megoldásaikról. Október 28-án 14 órától mind a 217 vizsgaanyag megtekinthető a hivatal honlapján.

Az érettségizők a vizsgát szervező iskolában tekinthetik meg kijavított vizsgadolgozataikat. Amennyiben úgy gondolják, hogy az elbírálás nem az útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatokat november 3-án tekinthetik meg a diákok, ez az időpont országosan egységes. A középszintű dolgozatoknál az időpont a vizsgát szervező iskola döntésétől függ.

Azok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról vagy az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés időpontja az ő esetükben nem függ attól, hogy milyen szintű vizsgát tettek, hanem egységesen november 3. lesz.

November 6. és 10. között folytatódnak az érettségik az emelt színtű szóbeli vizsgákkal. Ezen időszakban 36 vizsgahelyszínen, 317 tantárgyi bizottság előtt összesen több mint 2 700 vizsga zajlik majd le. Az érettségizők emelt szinten 34 vizsgatárgyat választottak, ezekből mind van szóbeli vizsgarész is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei és fővárosi kormányhivatal (kh) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kh-k közreműködésével juttatja el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kh bízza meg.

A vizsga alkalmával a vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli. Ezután egyeztetik az értékeléseket, és közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a minősítésre. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező kh megküld az illetékes vizsgabizottságnak.

Az őszi érettségik utolsó állomását a középszintű szóbeli vizsgák jelentik, ezekre november 17. és 22. között kerül sor.

hir6.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner