Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A Wikipediáról tanul a Z-generáció

”tanulas"Április elején jelent meg a 2012-es PISA-felmérés kiegészítő vizsgálata. A korábbi eredményekből már megtudhattuk, hogy szinte valamennyi vizsgált területen romlott a magyar oktatás: tanulóink a matematika, a szövegértés és a természettudományok területén az OECD-országok átlaga alatt teljesítenek. Mindez azért is szomorú, mert a ’80-as években még világelsőnek számítottunk. A mostani kiegészítő vizsgálatok a problémamegoldásra helyezték a hangsúlyt, és az eredmények bizony lehangolóak. Hazánk a vizsgált 44 országból csupán a 33. helyet foglalja el a listán.

Mindeközben a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nemrégiben vizsgálatot folytatott, hogy feltérképezze az úgynevezett Z-generáció tanulási szokásait. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a legfiatalabbak elsődlegesen a minél gyorsabban megszerezhető információkat részesítik előnyben, és a tanulás, informálódás során nagymértékben támaszkodnak a Wikipediára és a különféle közösségi oldalakra, hírportálokra.

A napi szintű tájékozódás esetében a 16-19 éves korosztályba tartozók 34 százaléka a közösségi médiát, míg 36 százalékuk a hírportálokat jelölte meg mint legfőbb hírforrást. Az idősebb generáció egyértelműen a hírportálokat részesíti előnyben. Ha komolyabb információszerzésről, tanulásról van szó, akkor elmondható, hogy a tizenévesek leginkább a Wikipediáról tájékozódnak, míg huszonéves társaik elolvassák a témához kötődő híreket és cikkeket is. A legalaposabbak a 30 év felettiek, ők a szakirodalomnak is hajlamosak utána nézni.

Más különbségeket is feltárt a vizsgálat. Míg a fiatalabbak (16-25 év közöttiek) fele a vizuális elemekkel kiegészített előadásokat tartják hatékonyabbnak, addig a 30 felettiek közel harmada a hagyományos előadásokat, az alaposabb oktatói magyarázatokat kedveli. A 25 év alattiak 30 százalékának a hosszabb, egybefüggő, szóbeli magyarázatok követése okozza a legnagyobb problémát. A 25 év felettiek esetében ez kevésbé okoz gondot, csak 15 százalék jelölte meg a válaszadóknak.

A szakértők szerint a vizsgálat eredményeiben nincs semmi meglepő, azok logikusan következnek a korosztály sajátosságaiból. A Z-generáció tagjai nehezebben birkóznak meg az ismeretek lineáris feldolgozásával, és gondot okoz számukra az egyirányú koncentráció. Türelmetlenebbek, rövidebb ideig képesek figyelni egy dologra, nehézséget okoz számukra az elméleti levezetések követése, igénylik a gyakorlati példákat. Ugyanakkor az is igaz, hogy bár figyelmük rövid ideig tart, képesek több irányba is koncentrálni. De minden, amihez idő és elmélyült figyelem szükséges – így az olvasás és szövegértés – úgy tűnik kevésbé vonzó számukra.

Ha hatékony oktatási módszereket szeretnénk kialakítani, akkor a szakemberek véleménye szerint mindenképp figyelembe kellene venni a diákok megváltozott igényeit és kognitív képességeit. Az ismeretek átadásában hatékony segítséget nyújthat a vizualizáció, az aktivizálás és a kooperatív módszerek. Különösen az utóbbi kettő lehet nagyon fontos, hiszen az önmagában kevés, ha látványosabbá tesszük az oktatást, a fiatalokat minél inkább be kell vonni a feladtok megoldásába, akár közös, online jegyzetelésbe. Továbbá segíteni kell őket abban, hogy lássák munkájuk eredményét, mivel ez a generáció már elvárja az azonnali visszacsatolást.

index.hu

hvg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner