Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Hűtőszekrény Tunyogmatolcs Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Minden háztarásban található hűtőszekrény, akadnak olyanok, ahol több is. Ebből is látszik, mennyire szükséges és hasznos eszközről van szó, éppen ezért fontos, hogy mindig jól működve álljon a rendelkezésünkre. Ezt néhány apró, de fontos szempont betartásával hosszú időre biztosíthatjuk.
  Tanácsok a hűtőszekrény optimális használatához

Minden háztarásban található hűtőszekrény, akadnak olyanok, ahol több is. Ebből is látszik, mennyire szükséges és hasznos eszközről van szó, éppen ezért fontos, hogy mindig jól működve álljon a rendelkezésünkre. Ezt néhány apró, de fontos szempont betartásával hosszú időre biztosíthatjuk.

Amennyiben igaz az, hogy egyes emberekhez a „hasukon át” vezet az út, pusztán a családi béke fenntartásához is elengedhetetlen ételeink frissen tartása és készleteink átláthatósága. Ennek megvalósításában és a hűtőnk optimális kihasználásában segít néhány egyszerű technikai tanács.

Logikai rend

Ajánlott például, hogy ételeink elhelyezésekor alakítsunk ki egy logikai rendszert, ami vizuálisan is követhető, így akár ránézésre is fel tudjuk mérni készleteinket. A logikai rend kialakításának alapja a hűtőszekrény esetében a hőmérséklet. Fajtánként más-más ugyanis az élelmiszerek ideális tárolási hőmérséklete, a készülék belseje pedig – részben a nyitogatás miatt, másrészt a kialakításából fakadóan – adott tartományon belül kissé eltérő lehet.

Polcok

Legalacsonyabb hőmérsékletű a polcok között az alsó. Itt vannak a legjobb helyen a már felbontott, de jól visszazárt tejtermékek, a házilag készített ételek és a főtt, esetleg nyers húsok. Utóbbiaknál nagyon fontos a légmentes zárás, hogy a levegő keringése miatt a hűtő egészét ne járja át az erősebb ételszag (pörkölt vagy hal például).
Közepes és egyenletes hőmérsékletű a középső polc. Itt tárolhatjuk a kevésbé romlandó, előre csomagolt ételeket és italokat, a fel nem bontott tejfölt, joghurtokat.
A legfelső polc, főleg a régebbi típusoknál melegebb lehet, ide csak bontatlan vagy kevésbé romlandó ételeket tegyünk; és az olyan dolgokat, melyeket leginkább a túlmelegedés elkerüléséért tartunk a hűtőben, például a vajat.

A hűtő legmelegebb pontjai a legalul található zöldség- és gyümölcstartó rekeszek, és az ajtó. A rekeszek kihasználásának legoptimálisabb módja a rendeltetésszerű használat – nem meglepő módon –, ám a szokástól eltérően nem érdemes az ajtóban tárolni a tojást (a hőingás és az eleve magasabb hőmérséklet miatt). Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, melyeknek árt az alacsony hőmérséklet: ilyen például a banán és a paradicsom. Ezeket ne tegyük hűtőbe, még a gyümölcsös rekeszekbe sem, tartsuk inkább egy megfelelő tárolóban, szobahőmérsékleten.

A pazarlás ellen

Említettük már a felbontott vagy házilag készített ételek gondos, légmentes zárását. Ezzel sokat tehetünk a pazarlás ellen is, hiszen tovább friss marad, ha nem éri levegő, de a hűtőszekrényünk élettartamát is meghosszabbítjuk ezzel, mert az ételből elpárolgó nedvesség fölösleges munkára kényszerítené a készülékünket. Amennyiben ezeket a már megbontott és visszazárt csomagolású ételeket, maradékokat mindig a polc első, jól látható részébe tesszük, nem fogunk róluk megfeledkezni, így elkerülhetjük a megromlást és a kényszerű kidobást. (Az ételpazarlás sajnos növekvő tendenciát mutat, és ebben hazánk is élen jár. Használjuk ezeket az apró trükköket, hogy a trendet megfordítsuk!)

Töltöttség és hőmérséklet

Hűtőnk ideális kihasználása nem jelenti a teljes töltöttséget. Sőt, az optimális működéshez szükséges levegőkeringés a körülbelül 70 százalékos töltöttség mellett biztosított. Ne pakoljuk ezért tele bontatlan konzervekkel vagy más, hűtést nem igénylő ételekkel. Ugyanakkor félig üresen sem jó hagyni, mert az is árt a készüléknek: igyekezzünk betartani az arany középutat ebben is.
Az alaphőmérséklet beállítása is fontos: az ideális a 4–5 °C. Ezzel biztosítani tudjuk még az olyan könnyen romló élelmiszerek frissességét is, mint a tejitalok.
Ha szívünkön viseljük családunk, bolygónk és hűtőszekrényünk jóllétét, szívleljük meg a fenti tanácsokat.
 

<-- Vissza a Hűtőszekrény Tunyogmatolcs Szabolcs-Szatmár-Bereg megye blog oldalra!