Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

18 ezer tankönyv hiányzik még az iskolákból

konyvekMég körülbelül 15-18 ezer tankönyv nem került kiszállításra az iskolákba - mondta el Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ezek többségét szeptember ötödikéig, a pótrendelés keretében kérték az iskolák, és a jövő hét elején szállítják ki. Az őszi szünetig néhány cég nem tudta teljesíteni a rendelést, ezek nagyrészt olyan könyvek, amelyeket valamiért újra kellett nyomtatni, tehát a kiadóknak sem volt belőlük raktáron.

Véget értek az őszi írásbeli érettségik

osztalyteremAz Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint szerdán rendben befejeződtek az idei őszi írásbeli vizsgák. Az elmúlt tíz napban mintegy 8 ezer vizsgázó tett több mint 10 ezer vizsgát, összesen 122 helyszínen. Az őszi vizsgaidőszakban legtöbb a javító érettségi (3500 vizsga, 35 százalék). Jelentős, több mint 2800 a "rendes" érettségi vizsgák száma, ez 28 százalékot jelent.

11,7 milliárd forint informatikai fejlesztésekre

notebook_illusztracioMintegy 30 ezer új informatikai eszközt kapnak az iskolák, 1885 helyen. A 11,7 milliárd forintos informatikai fejlesztéssel az általános iskolák tanulóinak felzárkóztatását segítené a kormány és a pedagógusok munkáját – mondta Czunyiné Bertalan Judit. A köznevelésért felelős államtitkár minderről október 20-án beszélt a Móra Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Szigorodhat az egyetemi felvételi

szigorodhat_az_egyetemi_felveteliA Fokozatváltás a felsőoktatásban címmel közzétett kormányzati stratégia értelmében a jövőben jelentős változásokra számíthatunk a felsőoktatásban. A dokumentum kitér többek közt arra, hogy bevezetnék az oktatók teljesítményközpontú előmeneteli rendszerét, 15 százalékkal csökkentenék a szakok számát, az agrároktatásban pedig bevezetnék a farmerképzést.

Varga Mihály: több jól képzett szakmunkásra van szükség

szereloOktóber elején rendezték meg a franciaországi Lille-ben a fiatal európai szakemberek Euroskills elnevezésű vetélkedőjét. A szakmák Európa-bajnokságán a magyar csapat 25 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet nyert. A verseny magyar nyerteseit hétfőn köszöntötték, Budapesten. A rendezvényen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki szerint sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez.

Nem fenyegeti járvány az óvodásokat

nem_fenyegeti_jarvany_az_ovodasokatAz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalosan is megerősítette, hogy bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg az a szentgotthárdi óvodás kislány, akinek haláláról hétfőn értesült az ÁNTSZ. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy mindössze egyetlen megbetegedésről tudnak, így nem kell járványtól tartani.

Az MTA is támogatja az iskolai tanulást segítő módszerek fejlesztését

mta_palyazatA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új pályázatán az iskolákban alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzéséhez és új eljárások fejlesztésének előkészítéséhez kaphatnak támogatást kutatócsoportok. A programra november 24-ig lehet jelentkezni, a pályázat bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség számára nyitott.

3,8 milliárd forint támogatás óvodáztatásra és egészségügyi képzésre

buborekBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdai budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány 3,8 milliárd forint uniós forrással kívánja támogatni a jövőre bevezetésre kerülő kötelező óvodáztatást, illetve az egészségügyi dolgozók képzését és pályán maradását. Utóbbira 2,5 milliárd forintot szánnak, a kisgyermekkori nevelést pedig 1,3 milliárd forinttal támogatnák. A program új elnevezése Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP).

Megkezdődött a felsőoktatási keresztféléves felvételi eljárás

keresztfeleves_kepzesAz Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint elindult a felsőoktatási keresztféléves felvételi eljárás. A továbbtanulni szándékozóknak a következő egy hónapban kell dönteniük arról, hogy melyik egyetemre, főiskolára, illetve milyen szakra adják be jelentkezésüket. Ezekből legfeljebb ötöt lehet megjelölni a felvételi lapon.

Újabb támogatás a tanárjelölteknek

osztalyteremTovábbra is folytatódik a tanárjelölt hallgatók támogatása, a Klebelsberg-ösztöndíjra pályázó diákok akár havi 25-75 ezer forint összegű támogatást is elnyerhetnek. Az osztatlan tanárképzésen tanuló hallgatókat támogató programra október 20-ig lehet jelentkezni, az idei keretösszeg 343 millió forint – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

október 2014

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner