Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Szigorítja a kormány a nyelvoktatást

nyelvoraAz oktatás újabb területének működését forgatja fel a kormány: azok a nyelvtanárok, akik nem rendelkeznek pedagógusi végzettséggel, mostantól nem taníthatnak majd állami vagy uniós forrásból fenntartott nyelviskolákban. Igaz, korábban sem voltak könnyű helyzetben, hiszen az eddigi szabályozás is csak 20 százalékos részvételt engedélyezett a számukra. A kormány mostantól viszont már zéró toleranciát hirdetett, és a kvótát levitte nulla százalékra.

Rétvári nyugtatja a pedagógusokat

ugroiskolaRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány nem tervez semmilyen olyan intézkedést, amely együtt járna pedagógusok elbocsátásával. A 2015-ös költségvetés javaslatai szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut jövőre, többek között a középfokú oktatásra is. Az államtitkár tájékoztatása szerint több forrás lesz a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra.

Duális képzési központot szeretne a Pécsi Tudományegyetem

http://pte.hu/karokA Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán (PTE PMMIK) nemrég rendezték meg a II. Regionális Műszaki Felsőoktatási Fórumot. A találkozó fő célja a műszaki, mérnöki és informatikai területen működő regionális cégekkel, klaszterekkel, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával (PBKIK) kapcsolatos együttműködés kialakítása, valamint az, hogy folyamatos legyen az egyeztetés az oktatás és a gazdaság szereplői között.

A két tannyelvű iskolák köre is szűkülhet?

handEgy, a Magyar Közlönyben október végén megjelent minisztériumi rendelet értelmében a két tannyelvű iskoláknak a jövőben új kritériumoknak kell majd megfelelniük. A rendeletben foglalt feltételek a szakértők szerint gyakorlatilag betarthatatlanok, ebből arra lehet következtetni, hogy a kormány szűkíteni kívánja ezen intézmények körét. Egyes vélekedések szerint a rendelet célja is a felsőoktatásba bejutók számának csökkentése, jelen esetben anyagi alapon való szelektálással.

Változhat a köznevelési törvény

valtozhat_a_koznevelesi_torvenyA kormány kedden benyújtotta a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát. A 25 oldalas dokumentum szeretné rögzíteni, hogy a tanítási év zavartalan lebonyolítása érdekében a köznevelési intézmény vezetőinek megbízása a tanítási év végét követően, nyáron jár le. Ez egyébként már így működik évtizedek óta, kormányrendeleti szabályozás alapján. A javaslat egyértelművé teszi a települési önkormányzatok működtetési kötelezettségét.

Az idei tanévben a középiskolák többségében nem lesz felvételi vizsga

vizsgaAz idei tanévben az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. 487 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) mai közleményéből. Ezeknek az iskoláknak a listája megtalálható az OH honlapján, ahonnan letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is.

A Semmelweis Egyetem beelőzte az ELTE-t

podiumVáltozás állt elő a HVG felsőoktatási rangsorában: a felsőoktatási intézmények élére a Semmelweis Egyetem (SE) került, megelőzve ezzel az évek óta listavezetőnek számító Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE). Az Eduline oktatási szakportál tegnap közzétett összegzése szerint a versenyben az orvos-, a bölcsész- és a természettudományi karok állnak a legjobban.

OKJ-s képzések: hogyan válasszunk megfelelően?

okj_kepzesAz Okj-s képzések nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda. Rengetegféle képzés közül választhatunk, a tanfolyamok bőségét látva ugyanakkor felvetődhet a kérdés: melyik is lenne számunkra a legmegfelelőbb? A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az államilag elismert szakképesítést nyújtó tanfolyamok az iskolarendszeren kívüli képzések között a legnépszerűbbek közé tartoznak.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

november 2014

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner