Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Átszervezés vár a pécsi óvodákra szeptembertől

óvodaVárhatóan több pécsi óvodást is érint majd a férőhelyek átszervezése. A változtatások azért szükségesek, mert az elmúlt években csökkent az élve születések száma, igaz, ennek ellenére lesz néhány intézmény, ahol számítani lehet bővítésékre is a jelentkezések függvényében. A szakemberek azzal kalkulálnak, hogy idén várhatóan több gyerek születik majd.

Pécsett az elmúlt nyolc évben tapasztalható volt, hogy évről-évre egyre kevesebb volt a születések száma. A KSH adatai szerint 2012-ben már csak mintegy 1200 gyerek születetett a városban, míg 2006-ban még több mint 1500 baba jött világra. Tavaly ugyan már megállt a negatív folyamat az új családtámogatási rendszernek köszönhetően, de ahhoz, hogy növekedjen a gyermekszületések száma várhatóan még éveknek kell eltelnie. Emiatt mindenképp szükség van az óvodai férőhelyek számának újragondolására szeptembertől.

Hoppál Péter, az oktatási bizottság elnöke elmagyarázta, hogy minden évben felmérik az óvodai férőhelyek számát, valamint az igényeket. Elemzik, hogy hány gyerek megy iskolába, és hogy hány gyereket szeretnének óvodába íratni a szülők. A férőhelyek számát ez alapján számítják ki, annak érdekében, hogy a pécsi óvodák hatékonyan tudjanak működni. A megfelelő szervezésnek köszönhetően nem jellemző, hogy bármi gond lenne a férőhelyekkel, és csak nagyon ritkán fordul elő olyan eset, hogy vissza kell valakit utasítani.

Az egyik ilyen kivételes intézmény a Közraktár utcai sportóvoda. Ez az óvoda a csökkenő számú születések ellenére is rendkívül népszerű, emiatt tavaly is volt pár gyerek, akit más óvodába kellett átirányítani. Ez a probléma idén megoldódni látszik, mivel az óvoda férőhelyinek számát 75-ről megemelik 100-ra, illetve további átszervezésekre is sor kerül majd, hogy minden gyerek bekerülhessen.

Míg a legtöbb óvodában várhatóan nem változik majd a férőhelyek száma, addig lesznek olyanok is, ahol – a jelentkezők számától függően – csökkenteni fogják a férőhelyeket. A kertvárosi ANK óvodája például ősztől egyel kevesebb, azaz 22 csoportot indít majd el. Ez 528 férőhelyet jelent.

Hoppál Péter fideszes városatya elmondta, hogy az állami intézkedések mellett a város is megpróbálja a pécsieket ösztönözni a gyermekvállalásra. Több száz millió forintot fordítottak és fordítanak fejlesztésekre, ennek köszönhetően hat óvoda újult, illetve újul majd meg teljesen. Az iskolák esetében öt milliárd forintot fordítanak oktatásfejlesztésre. A cél az, hogy az új uniós költségvetési ciklusban (2014-2020) is további forrásokat szerezzenek hasonló beruházásokra.

pecsma.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner