Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Egyetemi felvételi: nehezebb lesz a bejutás?

felveteliPalkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a Felsőoktatási Kerekasztal a héten újra tárgyalni fog a felsőoktatás tervezett átalakításáról. Az államtitkár elmondása szerint a cél az, hogy lehetőséget kapjanak a tehetséges fiatalok, és több olyan hallgató kerüljön be a rendszerbe, aki valóban el tudja végezni a képzést. Jelenleg ugyanis 35 százaléka a diákoknak diploma nélkül fejezi be a tanulmányait. Hogy javuljon a helyzet, szükség van a bemeneti feltételek szigorítására. Palkovics szerint a dolog nem pénz kérdése, aki egyetemen, főiskolán akar tanulni, annak komoly elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen a munkaerőpiacon is magas elvárásoknak kell megfelelni.

Az államtitkár úgy látja, hogy minőségi, teljesítményelvű oktatásra van szükség. Nemcsak a diákoknak kell jobban teljesíteniük, hanem az oktatóknak és az intézményeknek is. Változás csak úgy lehetséges, ha változnak a feltételek. A mai világban széles körű tudásra van szükség, az intézmények feladata, hogy biztosítsák az ezekhez való hozzáférést. Ehhez fontos, hogy már a felvételkor emeljék a követelmények szintjét: például egy nyelv középszintű ismeretének elvárása ma már akár természetesnek is vehető.

Palkovics szerint az egyetemre való bekerülés nem pénzkérdés, a kormány célja ezzel ellentétes: családi háttértől függetlenül kerüljön be a felsőoktatásba minden olyan fiatal, aki tehetséges. Az esélyt senkitől sem akarják elvenni, ezért szeretnék megteremteni a szakoktatásból a felsőoktatásba való bekerülés lehetőségét. A németországi Bachelor of Engineering képzési forma mintaként szolgálhat: ebben a modellben csak szigorú követelmények teljesítése esetén lehet bekerülni a felsőoktatásba, többéves szakmai gyakorlatot és megfelelő felkészítést követően.

Nincs tehát kettős mérce, nem arról van szó, hogy a szakmunkások érettségi nélkül juthatnak be a felsőoktatásba, hanem arról, hogy egy más típusú képzésre, más típusú, az intézmény által meghatározott felvételi előírások teljesítése után egy, a vállalatok értékteremtő folyamatainak üzemeltetését megcélzó diplomát bocsátanak ki. A részletekről azonban még nincs megállapodás.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az új elképzelésekről volt egyeztetés: felsőoktatási intézményekkel, kamarákkal, cégekkel is. A javaslatok és kritikák nagy része bekerült a koncepcióba.

origo.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner