Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Az egyházi oktatásról tanácskoztak Balatonfüreden

egyhazA katolikus, a református és az evangélikus egyház is képviseltette magát azon a kerekasztal-megbeszélésen, amelyet hétfőn tartottak Balatonfüreden. A találkozón többek között téma volt az egyházi iskolák sajátos értékrendje, de szó esett a kereszténység útmutatásáról is.

Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele kihangsúlyozta, hogy az egyházi iskolák jellegzetes értékrendje nem helyettesíthető semmi mással. Korzenszky Richárd véleménye szerint az iskolák egyik legfőbb feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy boldog emberként éljenek. Ennek az az útja, hogy a gyermekeknek nem szabad „bálványimádókká” lenniük, a birtoklást istenítve. A perjel hozzáfűzte, hogy mindehhez törődésre és példamutatásra van szükség.

Az egyházi oktatás jelenéről és jövőjéről rendezett tanácskozáson Kálmán Attila, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott főgondnoka úgy látja, hogy mai kor egyik gyengéje, hogy a gyerekeket nem készíti fel eléggé a kudarc megélésére, elviselésére. Korzenszky Richárdhoz hasonlóan ő is nagy szerepet tulajdonít a példamutatásnak az oktatásban. Fontos megmutatni a gyerekeknek, hogy a munka is lehet öröm, fontos, hogy hiteles emberek adjanak át hiteles gondolatokat hiteles módon.

Az egyházi iskolák 1948-as államosítását megelőző időszakban uralkodó állapotot ma már nem lehet visszaállítani az egyházi intézményekben – ismerte el Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület evangélikus püspöke, amivel minden résztvevő egyetértett. Az sem jelentene megoldást, ha a megmaradt néhány egyházi iskola működését másolnák le, és alakítanának ki új rendszert. A körülmények ugyanis annyira megváltoztak azóta, hogy egy „új rendet kell építeni”. Olyan rendszerre van szükség, amely megfelel a mai kor feltételeinek és elvárásainak. Mindez 1989-ben, a rendszerváltással kezdődött el, hiszen ekkortól alakulhattak meg újra Magyarországon az egyházi kézben lévő intézmények. A püspök az ott dolgozó tanárok lelkiségét és a diákokhoz való hozzáállásukat tartja az egyházi iskolák valódi lényegének.

A megbeszélésen részt vett és a találkozót moderálta Kővári Péter, a Duna Televízió nyugalmazott főszerkesztője, aki megemlékezett a hazai oktatástörténet évezredes múltjáról, miközben kihangsúlyozta magyarság és az iskolák hazai történelmét a kereszténység határozza meg ezer éve.

mon.hu

veol.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner