Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Erre számíthat a Pető Intézet

mozgasserultRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatót tartott a Pető Intézet előtt. Az államtitkár a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az oktatási törvény módosítása, amellyel az intézmény közvetlenül állami fenntartásba kerül, biztos finanszírozást és jogi környezetet biztosít a jövőben a Pető Intézet számára.

Rétvári is hangsúlyozta, hogy a Pető Intézet munkásságát a világ több országában is elismerik, és módszereit szeretnék átvenni. Az intézményben olyan nevelő-fejlesztő munka folyik, amelyet minden kormányzatnak elemi kötelessége támogatni.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Pető Intézet költségvetése 1,5-2 milliárd forint között mozgott korábban. A kormányzat ígérete szerint a fenntartóváltás után ez az összeg az intézet rendelkezésére áll majd stabilan és kiszámíthatóan. A támogatás összege korábban függött attól is, hogy az intézet csak az oktatási tárca felé tudta akkreditálni képzését, vagy az egészségügyi kasszából is kapott pénzt. Ebben ezután sem lesz változás, az intézet dönthet a kérdésről. Amennyiben két irányba akkreditálják a képzést, akkor több támogatást kapnak majd.

Az állami fenntartás miatt a jövőben közvetlen lesz a kapcsolat a leendő Pető András Főiskola, a gyakorlóiskola és az állam között. Rétvári megjegyezte, hogy az intézettel kapcsolatos jogi viták és finanszírozási nehézségek nem most kezdődtek. 2006-ban is gyakori volt a súrlódás a felügyelő testület és az intézet vezetése között, amiből azután gazdálkodási problémák is adódtak. Az intézet és az állam között mindig volt egy közbeiktatott szereplő, közalapítvány, vagy nonprofit kft., ami Rétvári véleménye szerint vitákhoz vezetett, és forrásokat vont el a nevelő-fejlesztő tevékenységtől.

Az államtitkár kiemelte, hogy az államháztartási törvény alapján új támogatások és források is megnyílnak a Pető Intézet előtt. Rétvári bízik abban, hogy a mostani törvénymódosítás véglegesen lezárhatja az aggodalmakat. A változásokról pénteken szavazhat az országgyűlés, a törvény szeptember 1-től lép hatályba.

A sajtótájékoztatón jelen volt Schafhauser Franz, a Pető Intézet rektora, aki egyetért a módosításokkal, és jelezte, hogy az intézmény már készül a szükséges szerkezeti és szervezeti átalakításokra. A rektor elmondta, hogy a normatív támogatások mértéke évről évre csökken. Az elmúlt tanévben már az első szemeszterben is kaptak kiegészítő juttatást, a most záruló tavaszi szemeszterben 270 millió forintos külön felsőoktatási támogatásban részesültek. Úgy számolnak, hogy az átalakítás és a tartozások rendezése szeptember elsejére eléri a 300 millió forintot. Schafhauser arra számít, hogy saját bevétele is lesz az intézetnek, forrásaik egy részét nemzetközi projektekkel és hazai szolgáltatásokkal szeretnék biztosítani. A rektor azt reméli, hogy az új finanszírozási rendszerben bővülnek majd a pályázati lehetőségek, és elmondta, hogy a konduktorok körében nem terveznek elbocsátásokat.

hir6.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner