Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Fontos felkészíteni az óvodásokat az iskolára

abacusA szeptember-október fontos időszak a nagycsoportos óvodások életében, ugyanis ilyentájt mérik fel a gyerekek képességeit és fejlettségét, hogy milyen fejlesztésre van szükségük az iskolaérettség eléréséhez. A tesztek elvégzése nem kötelező, hiszen jó esetben a nevelők folyamatosan követik a kicsik fejlődését.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke elmondta, hogy az óvoda utolsó évében rendezett formában, csoportosan és differenciáltan is fejlesztik a gyerekek azon képességeit, amelyekre az iskolában szükségük lesz. Mindez természetesen játékos formában történik, például összeszámolják a kiskacsákat a tóban vagy párosítják a cipőket. Az egyesület elnöke úgy véli, hogy a legfontosabb dolog megtalálni a középutat a kötöttség és a szabadság között. Nem jó, ha a foglalkozások a tanórákhoz kezdenek hasonlítani, de a céltalan játék sem elegendő a felkészítés során. A túlzott fegyelem nem célravezető, de bizonyos szabályokat el kell sajátítaniuk a gyerekeknek: például szóljanak, ha mosdóba mennek, az utcán kettes sorban közlekedjenek.

Fábián Katalin ugyanakkor úgy látja, hogy egyes óvodákban az iskolásokhoz hasonlóan kezelik az óvodásokat, ami korai. Jobb, ha az óvoda megmarad a saját technikáinál, és csak olyan dolgokat tanít a kicsiknek, amihez már elég érettek.

Molnár Andrea fejlesztő pedagógus szerint az iskolaérettség furcsa fogalom, mivel a hazai iskolák többségéről elmondható, hogy nem gyerekközpontú. Tapasztalatai szerint a hatéves gyerekek 20-30 percig képesek irányítottan figyelni, miközben az iskolai tanórákon 45 perces formális oktatás zajlik többnyire.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy sok nagycsoportosnál szükség van bizonyos részképességek fejlesztésre. Gyakori, hogy bizonyos hangokat nem képeznek tisztán, illetve számos példa akad az úgynevezett grafomotoros elmaradásra is, amikor a gyerekek nem képesek az íróeszközt megfelelően irányítani. Ilyen esetekben is jó lenne, ha a gyerekekkel külön tudnának foglalkozni, de Molnár Andrea úgy látja, a nagy létszámú, vegyes csoportokban ezt nagyon nehéz megoldani.

Természetesen otthon is sokat tehetünk a gyermek fejlődésének érdekében. A szakember szerint sokat segít a lefekvés előtti meseolvasás, és a napi események megbeszélése is, de akár a konyhában is besegíthetnek a kisebb feladatokban – így könnyebben kifejlődik feladattudatuk. Hagyjuk, hadd öltözzön a saját tempójában, a rohanás nem segíti a fejlődésüket.

Jelenleg ötéves kortól kötelező az óvoda, tehát egy évet mindenképp eltöltenek ott a gyerekek az iskola megkezdése előtt. A következő ősztől azonban már hároméves kortól kötelező lesz óvodába íratni a kicsiket. A mostani szabályozás szerint azokat a gyerekeket kell beíratni iskolába, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Az iskolaérettségről az óvodavezető dönt, de amennyiben a szülő ezzel nem ért egyet, lehetősége van kezdeményezni az iskolaérettség szakértői megállapítását.

metropol.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner