Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Korszerű laboratóriumokkal a győri természettudományos oktatásért

laboratoriumok gyorbenA győri Révai Miklós Gimnáziumban a legmodernebb technikákat felsorakoztató természettudományos laboratóriumok segítik a diákság munkáját a fizika, kémia, biológia és földrajz tanulmányok területén. A beruházás megvalósítására „A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban” elnevezésű európai uniós projekt keretében került sor. A záró rendezvényen felavatták az elkészült laboratóriumok névadójának, Dr. Winter Ernőnek az emléktábláját.

A projekt keretében egy 38 és egy 20 fős természettudományi laboratóriumot alakítottak ki, amelyek teljes egészében megfelelnek a XXI. századi követelményeknek. A korszerűen felszerelt termek, az előkészítő terem, a beszerzett eszközök lehetőséget adnak arra, hogy az elmélet mellett a diákok a gyakorlatban is megismerhessék a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz rejtelmeit. A laboratóriumokat nemcsak a Révai Gimnázium tanulói használhatják, hanem a tizenegy együttműködő általános iskola diákjai is.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, hogy a Révai mindig is a város egyik legnívósabb intézményének számított, az új beruházásnak köszönhetően pedig tovább emelkedhet az iskolában folyó természettudományos képzés színvonala. Hozzátette, hogy a laboratóriumok a pályaorientáció szempontjából is fontos szerepet tölthetnek be a győri oktatásban.

Telekes Annamária a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerületének tanügyigazgatási referense a projektzáró rendezvényen kiemelte a győri önkormányzat és az intézményfenntartó központ között létrejött példás együttműködés fontosságát, amelynek eredménye jól látható. Hangsúlyozta: „ami a legfontosabb, hogy a közös gondolkodásból a gyerekek profitálnak a legtöbbet.”

Baráth Lászlóné projektmenedzser beszámolt arról, hogy a projekt keretében többek között módszertani képzések valósultak meg általános és középiskolai tanárok részvételével. A munka során tanári kézikönyveket és munkafüzeteket fejlesztettek ki kémia, fizika biológia, földrajz tantárgyakból a 7-12. évfolyam számára, illetve közép és emelt szintű érettségihez kapcsolódóan. A kísérleteket digitálisan is rögzítik, így azok is betekintést nyerhetnek az ott folyó munkákba (a labor honlapján és a youtube-on, akik nem vettek részt a gyakorlatokon. A laboratóriumi foglalkozásokra jelentkezést elektronikus labornapló segíti. A program keretében műhely-foglalkozásokat, szakmai klubokat, illetve disszeminációs konferenciát is rendeztek.

Az együttműködő iskolák tanulói az elmúlt tanévben 330 óra laboratóriumi foglakozáson vettek részt, a Révais diákok pedig több mint 44 órát töltöttek a természettudományi laboratóriumban. A projekt fenntartási ideje 5 év, melynek keretében évente 15-15 órát kell az általános iskoláknak teljesíteni és 44 órát a Révai Gimnázium diákjainak.

gyorplusz.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner