Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A kötelező olvasmányok és a tudatos költés

olvasasMegkezdődött a nyári vakáció az iskolákban. A diákok számára ez a 11 hét az aktív pihenés időszaka, de ez nem azt jelenti, hogy a szünidőben ne lennének iskolai feladataik. Ez a kötelező nyári olvasmányok időszaka is, amelyekkel az őszi iskolakezdésig végezniük kell. Évfolyamtól függően egy-két könyv az, amit a tanulóknak el kell olvasniuk, de emellett természetesen más műveket is a kezükbe vehetnek az érdeklődőbbek. A tanuláson kívül más haszna is lehet a könyvvásárlásnak, segítségével gyakorolhatják a gyerekek a tudatos költés megtervezését – vélekedik a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

A vetélkedő körkérdésére kapott válaszokból az derül ki, hogy az alsó évfolyamos tanulóknak egy könyvet szoktak feladni a tanárok nyárra, míg a felső tagozatosok egy-két olvasmánnyal kell végezniük. A megkérdezett könyvtárosok arról számoltak be, hogy az egy-két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest jóval kevesebben iratkoznak be könyvtárakba. Akik mégis látogatják a könyvtárakat, azok a leggyakrabban pont a kötelező olvasmányok miatt teszik azt. Mindezzel anyagilag is jól járnak a diákok, hiszen 16 éves korig ingyenes a könyvtári tagság. Igaz, hogy a kötelező olvasmányok legfeljebb 4-5 példányban lelhetők fel a könyvtárakban, de azok, akik előrelátóak egy fillér kiadás nélkül juthatnak hozzá a könyvekhez.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok többsége csak a kötelező olvasmányok miatt jár könyvtárba, más könyvet nem vesz ki. Sajnos, sokszor előfordul az is, hogy éppen ők nem viszik vissza időben a könyveket, amiért a könyvtár késedelmi díjat számít fel.

Azok, akik inkább megvásárolják a könyveket, azok átlagosan 1200-3500 forint között költenek egy-egy kiadványra. Hasonló összegekért már elektronikus formában is beszerezhetők a könyvek a nagyobb könyvesboltok weboldalain keresztül. De lehetőség van e-könyvek kölcsönzésére is elektronikus könyvtárakból.

Akad olyan gyerek is, aki szívesen olvas, és kihasználja a nyári szabadidőt, hogy a kötelező irodalmon felül is elolvasson néhány könyvet. Ezek megvásárlása már több ezer forintra rúghat, ezért a gyerekeknek érdemes fontolóra venniük, hogy mely könyveket vásárolnak meg, és melyek lesznek azok, amiket csak kölcsönöznek. Utóbbi esetben érdemes figyelni a kölcsönzési határidőkre is, hiszen rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha a könyv időben visszakerül a könyvtárba.

Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja úgy véli, hogy a könyvvásárlás is egy jó alkalom lehet arra, hogy növeljük a gyermek felelősségtudatát, illetve gyakoroltassuk vele a pénzügyi tervezést.

orientpress.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner