Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Még nem késő igényelni az agrárbiztosítások díjtámogatását

mezogazdasagA termelőknek ebben az évben is lehetőségük van támogatást igényelni az éves biztosítási díjukra. Az igénylés benyújtási határideje elvileg május 15-én jár le, de aki a határidő után szeretné kérvényezni a támogatást, az sincs még elkésve, hiszen június 10-ig erre még megvan a lehetősége. Fontos azonban tudni, hogy a május 15. után benyújtott kérelmek esetében munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg.

A tendenciák azt mutatják, hogy a támogatásra egyre nagyobb az igény, a 2012-es évhez képest 2013-ra megháromszorozódott a felhasznált támogatások összege. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) úgy kalkulál, hogy idén még nagyobb lesz az érdeklődés a termelők részéről. Mindez egyrészt az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásra, másrészt a mind jobban kiszélesedő szolgáltatási kínálatra vezethető vissza.

A rendszer három éve működik, és segítségével nagyon komoly díjtámogatással köthetők meg bizonyos agrártámogatások. A csatlakozó termelők akár a biztosítási díj kétharmadát is megkaphatják, és csaknem kétszer annyi juttatásra számíthatnak a kárenyhítő alapból, mint azok, akik nem élnek a rendszer által nyújtott előnyökkel. Az Allianz, a Generali és a Groupama mellett idén megjelentek az Első Magyar Agrárbiztosítási Ügynökség szolgáltatásai is a kínálatban. A szélesedő kínálat jelentős előrelépést hozhat abban, hogy a lehető legkedvezőbb biztosítási konstrukcióhoz jussanak a termelők.

Az FBAMSZ véleménye szerint várhatóan idén sem fog csökkeni a támogatások mértéke az esetleges túljelentkezések miatt, mivel ebben az évben több mint 6 százalékkal nagyobb keret áll rendelkezésre, összesen 3,3 milliárd forint.

A tapasztalatok alapján eddig nehézséget okozott a gazdáknak a termékek bonyolultsága, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) viszonylag nehezen átlátható adatszolgáltatási rendszere. Idén már jelentősen könnyebb lehet az ügyintézés, hiszen – amennyiben erről a felek megegyeznek – a biztosítást már a biztosító társaság is bejelentheti a gazdálkodó helyett MVH felé.

Egyelőre továbbra is problémát jelent a támogatások folyósításának ütemezése, ami főként a nagyobb értékű mezőgazdasági beruházásokat hozza nehéz helyzetbe. A biztosítási díjakat ugyanis október 31-ig kell befizetni, de a támogatás csak mintegy 4-6 hónap múlva érkezik meg, tehát a termelőknek rendelkezniük kell az előfinanszírozáshoz szükséges összeggel. A szakemberek szerint erre a problémára még megoldást kell találni, annak érdekében, hogy további gazdákat lehessen bevonni a rendszerbe.

Mik a legfontosabb határidők?

2014. május 15. Egységes támogatási kérelem megújítása, biztosításkötés igényének jelzése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.

2014. június 10. A kérelem módosításának határideje – a díjtámogatás mértéke május 15 után napi 1 százalékkal csökken!

2014. augusztus 31. A biztosítási ajánlat másolatának, a kötvényszámnak, illetve a területi adatoknak a benyújtása az MVH felé (idén már a biztosító is megteheti)
2014. október 31. Az egész éves díj befizetése

2014. november 15. Díjfizetési igazolás megküldése az MVH-nak

profitline.hu

riskonline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner