Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Megbüntettek egy autóst, mert vezetés közben nyomta ki mobilját

”telefonalas"A mobiltelefonok használata gépjárművezetés során tilos, ezt jól tudjuk. Talán nem is baj, hogy a közlekedési szabályok szigorúak ebben a kérdésben, hiszen a telefonálás, smsek írása vezetés közben nagyon megosztja a sofőr figyelmét, és számtalan esetben vezet akár súlyos közúti baleset bekövetkeztéhez. Néha azonban előfordulhat, hogy a jogalkotó, illetve a jogalkalmazó kissé túllő a célon, és nem veszi figyelembe az egyedi körülményeket. Talán a most bemutatott eset is jó példa lehet erre.

Nemrégiben egy autóst azért bűntettek meg a rendőrök, mert vezetés közben a kezében tartotta a mobiltelefonját. Az illető sofőr a rendőrök által felvett jegyzőkönyvben nem ismerte el a szabálysértést, és arra hivatkozott, hogy a készülék csak azért volt a kezében, hogy kinyomjon egy beérkező hívást. Tehát lényegében jóhiszeműen járt el, amikor a hívás elutasításával eleget tett a közlekedési szabályok szellemének. Mindezt a mellette ülő utastársa is tanúsította.

A rendőrség nem vette figyelembe tiltakozását, és közúti bírságot szabott ki rá, hivatkozva a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésére, amely szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott rádiótelefont nem használhat. A megbüntetett sofőr ezután hiába fellebbezett a bírság kiszabása ellen, a rendőrség azt elutasított, mondván a telefonhívás elutasítása is beletartozik a telefonhasználat fogalomkörébe.

Az autós nem nyugodott bele a dologba, ezért az ügy végül bíróság elé került. Az első fokon illetékes bíróság ítéletében ugyan megállapította, hogy az még nem tilos, hogy valaki a telefonját a kezébe vegye vezetés közben, de ha használja is valamely funkcióját, az már szabálysértésnek minősül. Később a másodfokú ítélet is a rendőrségnek adott igazat.

A történetnek még nincs vége, hiszen az ügy ezek után egészen a Kúriáig jutott. A Kúria döntése azonban szintén kedvezőtlen a sofőr számára, mivel az helybenhagyta a korábbi bírósági ítéletet. Az ítélet értelmében az autós hiba nyomta ki telefonját, ez nem mentesíti a szabálysértés alól. Büntetendő, ha a sofőr vezetés közben a kezébe veszi a telefonját, és használja, még akkor is, ha csak egy gomb megnyomásáról van szó, mert már ezzel is megsérti a KRESZ 3. paragrafusának 2. bekezdésében foglaltakat.

Az indoklás értelmében a mobiltelefon használata magában foglalja a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is. Szabálysértésnek számít minden olyan eset, amikor a sofőr a készülék valamely funkcióját használja, elvonva ezzel figyelmét a vezetéstől. Mivel az ilyen figyelmetlenség könnyen balesetveszélyes lehet, ezért a KRESZ vonatkozó rendelkezése mindennemű telefonhasználatot megtilt.

riskonline.hu

hvg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner