Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Megkezdődtek az őszi érettségik

oszi_erettsegiAz Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint pénteken rendben megkezdődött az idei tanév őszi érettségi időszaka. Az első nap a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáira került sor, ma pedig a magyar nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáit tartották. Az írásbelik október 10-étől október 27-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 6., vége pedig november 10., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 17-22.

Október 10. és november 22. között összesen 8102 diák érettségizik majd, 122 vizsgahelyszínen, 20 kormányhivatal szervezésében. Az Oktatási Hivatal közlése szerint a vizsgák lebonyolításában 148 vizsgabizottság vesz majd részt.

Csak 10 100 vizsgát tesznek le a diákok együttesen: 7 400-at középszinten és 2700-at emelt szinten. Az idei évben a tavalyihoz képest 31 százalékkal csökkent az emelt színtű vizsgák száma, és 61 százalékkal a középszintűeké. Ezt a hivatal azzal magyarázza, hogy a 2014. október-novemberi vizsgaidőszaktól kezdve előrehozott vizsgát az őszi vizsgaidőszakban nem lehet tenni. Az idegen nyelven letett vizsgákat nem számolva, ebben a vizsgaidőszakban 66 tárgyból lesz középszintű és 34-ből emelt szintű érettségi. Emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Ez a kitétel a 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszak óta van érvényben.

A vizsgára jelentkezőknek választhattak a rendes, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi vizsgák közül. A legtöbben (35 százalék) javító érettségi vizsgára jelentkeztek, 28 százalék pedig rendes érettségire. A diákok mintegy 18 százaléka szintemelő vizsgát tesz, 14 százalékuk ismétlő vizsgát. A kiegészítő érettségi vizsgák aránya 4 százalék, a pótló vizsgáké pedig 1 százalék.

A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgaszervezés minden zökkenőtől mentesen folyik. A szervezéssel kapcsolatos feladatokat a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el. A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak.

mon.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner