Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Mi a különbség a családi napközi, a magánbölcsőde, és a magánóvodába között?

ovodaA családi napközi

A magánóvoda és a magánbölcsőde mellett, egy harmadik utat képviselnek a családi napközik, azaz közismertebb nevükön a CsaNák. A legfontosabb különbség, hogy a családi napköziknek nincs pedagógiai programjuk. Nem is tartozik a kötelezettségeik közé, a gyermekek fejlődésének követése. Akkor mi alapján dolgoznak? A családi napközik úgynevezett alapdokumentummal rendelkeznek, melyet a jogszabály szakmai programnak ismer el. Fő jellegzetességük, hogy kis létszámú csoportok alakulnak, ahol inkább a családias hangulat a jellemző. A legtöbb helyen sok mozgással, játékokkal és érdekes programokkal várják a gyermekeket. A legfontosabb, hogy a családi napközik alapvetően nappali felügyeletet adnak, és emellett foglalkoznak gondozással és neveléssel is. Azt talán kevesen tudják, hogy nemcsak óvodai vagy bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermekek, de iskolások és magántanulók is igénybe vehetik. Ezzel nagy terhet levéve a dolgozó szülők válláról. Lehetőség van időszakos felügyeletre is, tehát ha az anyuka mondjuk csak a hét egy napjára sűríti össze a fontosabb teendőket, ilyen esetben is fogadják a gyermeket. A családi napközi maximális létszáma alapesetben öt gyermek. Amennyiben a szolgáltatást nyújtónak van segítsége, ez a szám hétre emelhető. Sokan kifogásként említik a családi napközivel szemben, hogy ez egy fizetős szolgáltatás. Ez így is van, az árak hozzávetőlegesen 40-70 000 forint között mozognak havonta, ehhez jön még az étkezés díja, ami átlagosan 800 forint naponta. Ha valaki a gyermekfelügyeletet választja, az hozzávetőlegesen 1000 forint óránként.

Magánóvoda és magánbölcsőde

A magánóvodák és bölcsődék abban különböznek elsősorban a családi napközitől, hogy a besorolásuk nem szociális intézmény, hanem köznevelési. Ez abban is megmutatkozik, hogy az óvodákban az ellátáson túl nyomon követik a gyermekek fejlődését. Pedagógiai programmal rendelkeznek, valamint csoportnaplót és egyéni fejlődési naplót vezetnek. Előnyük lehet az önkormányzati fenntartású társaikkal szemben a családiasabb légkör és a rugalmasság. A foglalkozások köre bővebb, és a szülők igényeire könnyebben tudnak reagálni. Gyakori ezekben az intézményekben, hogy a táplálkozás és a testmozgás terén is tudatosabban tudják összeállítani a kínálatot. Sok helyen fektetnek hangsúlyt a zöldség és gyümölcs alapú ételekre, és figyelembe tudják venni az ételallergiás gyerekek igényeit is. Ezeknek az áldásoknak azonban ára is van, és ez így is természetes, hiszen ezek az intézmények alapvetően üzleti célból alakulnak. Az árak elég nagy szórást mutatnak, de átlagosan 60 000 és 150 000 forint között mozognak.

Természetesen a fentiekre is igaz, hogy mindig az adott személyek határozzák meg egy intézmény hangulatát és végzett munka minőségét. Egy pedagógiai program önmagában nem jelent semmit. Éppen érdemes igénybe venni a nyílt napok adta lehetőségeket, és minél többet megtudni személyesen a lehetséges intézményekről.

szuloklapja.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner