Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Miért csökkent a nyelvvizsgázók száma?

tanteremA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a nyelvvizsgák száma 2010 óta folyamatosan csökken, a 2013-ban vizsgázók száma 27 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben volt. 2013-ban 128 ezer akkreditált vizsgát regisztráltak, ez 10 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben volt.

Igaz, a nyelvvizsgák száma valóban csökkenést mutat, de ez a csökkenés a 2009-2013 közötti négy évben messze elmaradt az állami finanszírozású felsőoktatási keretszámok csökkenésétől. 2012-ben jelentősen a kormány jelentősen visszavágta az egyetemekre felvehetők keretszámait. Az intézkedések legkomolyabban azokat a szakokat érintették, ahová eleve reménytelen volt a nyelvvizsgák által nyert plusz pontok nélkül bekerülni. Mindez azonnal meglátszott a nyelvvizsgára jelentkezők számának csökkenésében.

2011-ben vetődött fel először, hogy feloldanák a diploma megszerzéséhez kapcsolódó nyelvvizsga-követelményt. Ily módon a korábban végzett hallgatóknak másfél évük volt arra, hogy kiváltsák az állami nyelvvizsgát egy, az egyetemek által szervezett (jellemzően egyszerűbben teljesíthető) belső nyelvvizsgával. Ezzel a lehetőséggel csak nagyon kevesen éltek, és a változásoknak köszönhetően sok diákban merültek fel kétségek a diplomamegszerzés követelményeivel kapcsolatban.

A Felsőoktatási Kerekasztal tavaly közzétett egy javaslatot, amely szintén hasonló hatással volt. Az elképzelések szerint egyes szakokon enyhült vagy teljesen megszűnt volna a nyelvvizsga-kötelezettség. A javaslatból végül nem lett semmi, de a meglebegtetett könnyítések miatt sok hallgató inkább kivárt, és elhalasztotta a nyelvvizsgát.

Ha mindehhez hozzávesszük még az érintett korosztályban mutatott demográfiai csökkenést is, akkor kitűnik, hogy a nyelvvizsgázók számának 2011-2012-es jelentősebb, majd 2013-as kisebb mértékű csökkenése éppen a vizsgák alapvető szerepének állandóságát mutatja. Annak ellenére, hogy az oktatáspolitika következetlenül kezeli a kérdést, a nyelvtanulás fontosságával kapcsolatos szemlélet nem sokat változott. A diákok többsége ma is úgy tekint a megszerzett nyelvtudásra, hogy az része a továbbtanulásnak és a későbbi szakmai felkészültségnek.

hrportal.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner