Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Milliárdos támogatás az egyetemeknek

egyetemi konyvtarHárommilliárd forint támogatást kapott a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontja. A pénzügyi támogatás célja, hogy korszerűsítsék az élettudományi oktatást, és megerősítsék képzőhelyeik nemzetközi versenyképességét.

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint az együttműködés keretében olyan szervezet- és képzésfejlesztési intézkedések történnek, amelyek segítségével a képzés jobban alkalmazkodik majd a munkaerőpiac igényeihez, a szakmai és társadalmi elvárásokhoz. Továbbá az egyetemek ettől az együttműködéstől azt is remélik, hogy megerősödik a hazai orvosképzés nemzetközi piaci pozíciója.

A hárommilliárd forintos projekt keretében új képzési programok és tananyagok kerülnek összeállításra, bővül a képzési kínálat, erősödik a kutatóhelyi gyakorlati képzés, nő az átjárhatóság az intézmények között. Emellett optimalizálják a kutatási tevékenységeket, és a tervek szerint a leendő munkaadóknak is lesz beleszólása a hallgatók képzésébe. A projekt finanszírozása teljes egészében uniós pályázati támogatásból történik majd.

A tervek szerint az érintett intézmények regionális és nemzetközi kapcsolataikat is tovább erősítik majd, különféle konferenciák kerülnek majd megrendezésre, fórumok szerveződnek, bővül a külföldi hallgatóknak nyújtott szolgáltatások köre, támogatják az oktatók nyelvtudásának elmélyítését. A tervek szerint létrejön majd egy, a hátrányos helyzetű tanulókat segítő mentori rendszer is.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelte az egészségipar szerepének jelentőségét a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából. Ahogy fogalmaztak, a „társadalom értékteremtő képességét döntően az emberi erőforrás állapota befolyásolja. Az egészség és a gazdaság kapcsolatát vizsgáló tanulmányok szerint az egészségi állapot javulása 30-40 százalékkal is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.”

Az intézmény véleménye szerint a hazai humánerőforrás fenntartása, illetve fejlesztése szoros kapcsolatban áll az egészségüggyel és az oktatási rendszerrel. Az egészségtudományi képzésben az a két terület összekapcsolódik. A gyógyítás környezete is jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, így megváltoztak a betegellátás körülményei is. A képzésnek ehhez kell alkalmazkodnia, meg kell felelnie mind a társadalmi, mind a szakmai elvárásoknak. Szintén nagyon fontos, hogy az alapképzésben felkészítsék a hallgatókat az alapellátási csapat munkájában való részvételre.

pecsma.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner