Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Nem egyértelmű az iskolai papírgyűjtés betiltásának jogi háttere

papirgyujtesEgy minisztériumi állásfoglalás értelmében 2015 januárjától tilos lesz az iskolai papírgyűjtés, azonban a Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint a tiltás jogszabályokból nem vezethető le egyértelműen, annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy a jövő évtől tilos lesz a gyűjtés az iskolában.

Májusban a földművelésügyi tárca az alábbi tájékoztatást adta a lap megkeresésére: „2015. január 1-től, az Európai Unió által előírt hasznosítási arányok teljesítése érdekében, a háztartásban képződő papír-, üveg-, bio- és fémhulladékot, valamint műanyag hulladékot országosan kötelező jelleggel elkülönítetten kell gyűjteni, és az ilyen elkülönítetten gyűjtött hulladékot a közszolgáltatónak vagy a nevében eljáró gazdálkodó szervezetnek át kell adni. Vagyis, a környezetvédelmi szempontból előnyösebb szabályozás szerint, a papírhulladékért 2015. január 1-től a közszolgáltató »házhoz megy«, és azt közvetlenül szállítja majd el egy külön jogszabály szerint működő hulladékgazdálkodási létesítménybe.”

A probléma csak az, hogy az idézett rendelkezése nem szerepel sem a most hatályos hulladéktörvényben, sem pedig a 2015-től hatályba lépő verzióban. Emiatt a szakemberek úgy gondolják, hogy nem tisztázott, hogy a kormány mire alapozza a tiltást.

Az már a 2013 januárjában életbe lépő törvényből is levezethető, hogy az iskolák nem folytathatnak hulladékkezeléssel kapcsolatos tevékenységet. Ehhez képest a gyakorlatban azóta is működött az iskolai papírgyűjtés, ami ellen a hatóságok nem emeltek kifogást, a közszolgáltatók pedig gyakran tevékenyen is részt vettek a gyűjtésben. A törvény értelmében ez így nem volt szabályos, legfeljebb abban az esetben, ha az összegyűlt mennyiséget a területileg illetékes közszolgáltató vitte el. Az iskola mindezért nem kérhet pénzt, sőt az intézményeknek kell fizetnie az elszállításért.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a törvény szövege nem egyértelmű, hiszen az iskolában gyűjtött papír, fém vagy műanyag nem számít egyértelműen intézményi vagy lakossági hulladéknak. Emiatt létezik olyan jogértelmezés is, amely szerint az iskolai gyűjtésre nem vonatkoznak a jogszabály rendelkezései.

A Népszabadság értesülései szerint a hulladékfeldolgozással foglalkozó szakmai szervezetek is amellett vannak, hogy az iskolai gyűjtést ki kellene vonni a törvény hatálya alól, hiszen az fontos szerepet tölt be a diákok környezettudatos szemléletének kialakításában. Úgy tudni, hogy ezt a szakmai viták során fel is vetették a tárcának, de javaslataikra nem kaptak választ, és azok nem kerültek bele a törvény szövegébe.

nol.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner