Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Pénzügyi kultúrára oktatnák a középiskolásokat

moneyAz Econventio Közhasznú Egyesület csütörtöki konferenciájának tájékoztatóján Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára beszélt arról, hogy köznevelésben helye van a pénzügyi kultúrára való nevelésnek. Az államtitkár szerint mind a felmérések, mind a jelenleg iskolarendszeren kívül, illetve mintaiskolákban szervezett pénzügyi kultúra oktatásának tapasztalatai azt igazolják, hogy a középiskolai korosztály kellően érzékeny a téma befogadására. A pénzügyi oktatás különösen a gimnáziumokban és a szakképző iskolákban kaphatna nagyobb szerepet.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta, hogy a tapasztalatok és a felmérések azt mutatják, hogy amennyiben az emberek nem rendelkeznek a megfelelő szintű pénzügyi ismeretekkel, annak a gazdaság is kárát látja: az ország versenyképessége romlik, és veszélybe kerül a gazdasági növekedés. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a számvevőszéknek országgyűlési határozat írja elő, hogy járuljon hozzá a jó kormányzáshoz oly módon is, hogy részt vesz a pénzügyi kultúra kialakításában, fejlesztésében, együttműködve más szervezetekkel, partnerekkel.

Az Econventio Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által létrehozott kutatócsoport negyedik éve vizsgálja a középiskolások pénzügy kultúráját, a konferencián az idei felmérés eredményeit értékelték ki. A vizsgálat 9605 középiskolás diák bevonásával készült. A kutatók mérték a fiatalok pénzügyekhez való hozzáállását, illetve tudásteszt segítségével vizsgálták a diákok ismereteit a banki szolgáltatásokról, megtakarításokról, hitelezésről, biztosításról, valamint felmérték az általános gazdasági ismereteiket is. 42,6 százalék volt a teszteken az átlagos tudásszint, a diákok fele 40 százaléknál rosszabb teljesítményt nyújtott, és csak 10 százalékuk ért el 66 százaléknál jobb eredményt. Akik korábban már tanultak pénzügyi ismereteket, azok jobban szerepeltek a teszten, átlageredményük 49 százalék volt. Azonban az is kiderült, hogy hiba voltak bizonyos szintű pénzügyi tudás birtokában, azt a hétköznapokban nem tudták megfelelően kamatoztatni.

A kutatók a tapasztalatok alapján célszerűnek látnák a középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek oktatását. Ez azonban csak a dolog egyik oldala, hiszen az elméleti oktatás mellett szükség lenne a gyakorlatiasabb képzésekre is. Mindehhez elengedhetetlenül szükség van a megfelelően képzett oktatókra is.

biztositasiszemle.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner