Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Rétvári nyugtatja a pedagógusokat

ugroiskolaRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány nem tervez semmilyen olyan intézkedést, amely együtt járna pedagógusok elbocsátásával. A 2015-ös költségvetés javaslatai szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut jövőre, többek között a középfokú oktatásra is. Az államtitkár tájékoztatása szerint több forrás lesz a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra. Bővül a középoktatásra szánt keretösszeg is: 196 milliárdról 209 milliárd forintra. A felsőoktatási intézmények jövőre 7 milliárd forinttal több támogatásban részesülhetnek majd.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül a köznevelés intézményrendszerére - felújításokra, eszközbeszerzésekre - szintén több forrás áll majd rendelkezésre, mint idén. Rétvári szerint a Klik szervezetrendszerén keresztül 50 milliárd forinttal több jut az általános és középfokú iskolák részére.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált, amelynek szerves része a béremelés is. "A jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növeljük a pedagógusok jövedelmét, és a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik" – nyugtatta meg az érintetteket. Rétvári úgy látja, hogy a pedagógusok kedvező helyzetben vannak, hiszen az utóbbi években ilyen mértékű ágazati béremelés nem volt más területen.

A kormány tervei szerint a szociális gyermekétkeztetésre is több pénz jut majd: négy évvel ezelőtt a forrás még csak 29 milliárd forint volt, idén már 53 milliárd, jövőre pedig már 57 milliárdot fordítana erre a célra a kormányzat. Az ingyenes tankönyvellátás keretében 2015-ben már 650-700 ezer diák kap ingyenes tankönyvcsomagot – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez a jövő évi költségvetésben, amelynek következtében pedagógusokat kellene elbocsátani: a gazdaság teljesítménye nem indokol ilyen megszorításokat. A kormány célja a bővítés, az óvodák és iskolák fejlesztése új tantermekkel, tornatermekkel, uszodákkal.

stop.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner