Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Rossz hatással lenne a PISA-teszt?

olvasásTöbb tudós is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet szakemberek címeztek Dr. Andreas Schleichernek, aki a PISA-felmérések szellemi atyja. Neves tudósok állítják a levélben, hogy a PISA-teszt káros hatással van az államok oktatási rendszerére, a levélben felsorolják főbb kifogásaikat.

A PISA (Programme of International Student Assessment) felmérést 13 éve használják mintegy hatvan ország oktatási hatékonyságának mérésére. A vizsgálat során a 15 éves diákok képességeit mérik fel matematikából, természettudományból, valamint szövegértésből. A vizsgálatot háromévente végzik el, az elkészült jelentések pedig mindig nagy hatással vannak az egyes államok oktatáspolitikájára, hiszen mindenki szeretne a lehető legjobb helyen végezni. Magyarország az elmúlt években többször is rendkívül rosszul szerepelt a felméréseken, ami oda vezetett, hogy az állami vezetés komolyan elgondolkozott a közoktatási rendszer megváltoztatásán. A szakemberek most azt állítják, hogy az eredményektől való félelem, a rangsorolás túlértékelése mind olyan dolog, amely negatívan befolyásolja az államok oktatási rendszerének működését.

Levelükben több problémát is felvetnek. Egyrészt megkérdőjelezik a sztenderdizált tesztek megbízhatóságát. Ilyen teszteket évek óta használnak több országban is, pedig ezen tesztek érvényessége és megbízhatósága kétséges. A PISA felméréseinek köszönhetően - a tudósok szerint – nagyon elterjedtek az ilyen tesztek, és a kvantitatív mérések eredményeit legtöbbször kétségek nélkül elfogadják. Mindez különösen igaz az USA-ra, ahol ilyen jellegű tesztek alapján minősítik a diákokat, tanárokat, valamint az oktatásban tevékenykedő adminisztratív dolgozókat.

A szakemberek azért is kritizálják a PISA-t, mert véleményük szerint az csak a rövid távú feladatokra és a rövid távú célokra koncentrál. Azzal, hogy a vizsgálatot háromévente végzik el, arra kényszerítik az országokat, hogy oktatáspolitikájukat úgy alakítsák ki, hogy az a lehetőségekhez képest már három éven belül megmutassa hatását.

A tudósok az is kifogásolják, hogy a vizsgálat csupán néhány, mérhető területét vizsgálja az oktatásnak. A fizikai, az erkölcsi, a művészeti, az állampolgári nevelés eredményessége mind olyan tényező, ami nem, vagy csak részben mérhető. Pedig ezek a tényezők szintén részét képezik a minőségi oktatásnak, ezek nélkül nem lehet teljes a kép.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálatok a diákokban és a tanárokban is félelmet és bizonytalanságot keltenek, ami nagyban rontja a teljesítményt. Mindezek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a PISA-tesztek ellentétben állnak a minőségi oktatással, és több alternatív javaslatot is tettek a felmérések fejlesztésével kapcsolatban.

nyest.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner