Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A tanulók fele bukott a szakképzésben Baranyában

szakmunkasAggasztó jelek mutatkoznak a szakképzésben, Baranya megyében a szakiskolák tanulóinak közel fele megbukott – hívta fel a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) mellett működő Szakképzési Bizottság. A szakemberek problémaként említik, hogy ezek az iskolák nem az életre nevelnek, a gimnáziumok pedig elszívják a jobb képességű fiatalokat.

Cséfalvay Ágnes, a PBKIK Szakképzési Osztály vezetője úgy véli, hogy komoly problémák vannak a képzéssel. A probléma ráadásul hatványozottan jelentkezik, mivel jellemzően a leggyengébb képességű tanulók kerülnek be a szakképzésbe. Nagyon sokan vannak a hátrányos helyzetűek, ők jelentős hiányosságokkal jönnek ki az általános iskolából, sokan írni és olvasni sem tudnak rendesen.

Baranyában a szakiskolákban tanulók negyven százaléka nem felelt meg az elvárásoknak. A rendkívül rossz megyei adatok azonban nem csak ebben a térségben jellemzők, mivel hasonlóan magas bukási aránnyal találkozhatunk az ország más területein is. Cséfalvay Ágnes elmondta, hogy Baranyában volt példa olyan esetre is, ahol egy huszonnyolc fős osztályból csak tizennégyen mentek vizsgára, de közülük is heten tudták sikeresen befejezni tanulmányaikat, a többiek nem feleltek meg.

Az osztályvezető véleménye szerint igen súlyos problémáról van szó, jelentős változásokra van szükség, különben a jövőben nem lesznek jó szakembereink. Cséfalvay Ágnes úgy fogalmazott, hogy nem túlzás kijelenteni, öt-tíz év múlva aranyáron találunk majd csak hozzáértő kőművest, villanyszerelőt.

Némileg bíztató, hogy a pótvizsgákon a bukott tanulók többsége átmegy valahogy, így az évismétlő diákok aránya tíz százalék körül mozog a szakképzésben. Az is igaz, hogy mindeközben a nem állami fenntartású (alapítványi, egyházi) gimnáziumok esetében az évismétlők arány ennél is rosszabb, tizennégy százalékra tehető. A szakember véleménye szerint ennek oka, hogy az intézmények olyanokat is felvesznek, akiknek lehet, hogy nem gimnáziumban a helye. Ezzel sok olyan fiatalt vonnak el, akiknek a szakképzés lenne a jobb megoldás.

Cséfalvay a rossz statisztika mögött iskolarendszeri problémák húzódnak meg. Az intézmények többsége nem az életre készíti fel a fiatalokat, a klasszikus tantárgyak mellett háttérbe szorul a praktikus tudás.

pecsiujsag.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner