Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Változások a Diákhitelnél

diakhitelMódosul a hallgatói hitelrendszerről szóló rendelet, az új rendelet két lépcsőben lép hatályba, 2014. november 29-én, illetve 2015. február 1-jén. A változásoknak köszönhetően számos ügyfélbarát lépés lép életbe a hallgatói hitelezésben. Pozitív változásnak számít, hogy változik a diákhitelek igénybevételének korhatára: a jelenlegi 35 helyett 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket. A diákhitelek igénybevételére vonatkozó jogosultsági idő szintén változik, jelenlegi szabályozáshoz képest egy félévvel tovább kérhető a diákhitel, azaz a jogosultsági idő 10 tanulmányi félévről 11 tanulmányi félévre nő. Továbbra is maximum 14 tanulmányi félévre igényelhető a diákhitel egységes, osztatlan képzés esetén, amennyiben a képzési idő meghaladja a 11 félévet. Mindkét változás 2015. február 1-től lép életbe.

A törlesztési szakaszban lévő ügyfelek is örülhetnek, hiszen több olyan könnyítést fogadtak el, melyek tovább segíthetik a diákhitelek időben történő visszafizetését. Azoknak, akiknek gondot okoz a részletek fizetése, az eddigi 24 hónap helyett már 36 naptári hónapra lesz kérhető a törlesztőrészlet mérséklése. További enyhítés, hogy a jövőben hat havi törlesztőrészlet befizetésének elmaradása helyett egy évi elmaradás után mondhatja fel a Diákhitel Központ a hitelszerződést. Ezek a változások 2014. november 29-től hatályosak.

A módosítások eredményeként a TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák a jövőben abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez a szabály a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is érvényes.

Módosul a havi részletek befizetésének határideje is: 2015. február 1-től az adott hónap 5. napja helyett, adott hónap 12. napjáig kell teljesíteni az esedékes részletet.

Szigorításként megjelenő új elem, hogy 2014. november 29-től nem igényelhet szabad felhasználású hallgatói hitelt a jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt, ha a szabadságvesztés végrehajtása még nem fejeződött be, ide nem értve azt az esetet, ha az elítéltet feltételes szabadságra bocsájtották.

penzcentrum.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner