Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Veszélyben vannak az alapítványi iskolák

osztalyterem_04Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) szerint tömegesen zárhatnak be magán- és alapítványi iskolák, ha a jövő évi költségvetést a jelenlegi formájában fogadja el az országgyűlés. A tervezet ugyanis különbséget tesz a pedagógusok béremelésének finanszírozásakor az állami, egyházi iskolák és a nem állami, egyházi fenntartású iskolák között. A jelenlegi elképzelések szerint az állam 2015-től az alapítványi iskolákban dolgozó pedagógusok bérének csak 75 százalékát, a magániskolákban dolgozók esetében csupán 30 százalékát állja majd. Az ágazat érdekvédelmi szervezete szerint ez ellentétes a köznevelési törvény szellemével, amely szerint a magánszférában dolgozó pedagógusok bérét is fokozatosan emelni kell. Azaz nem kaphatnak kevesebbet, mint az állami, egyházi fenntartású intézmények dolgozói, hiszen ugyanazt a köznevelési feladatot látják el, és az állami források már jelenleg is szűkösebbek a magániskolák esetében.

A tavalyi adatok szerint mintegy 232 ezer diák tanul 750 nem állami, nem egyházi fenntartású közoktatási intézményben. A közvélekedéssel ellentétben zömük egyáltalán nem rendelkezik kimagasló anyagi háttérrel. Ezek az intézmények gyakran a "hátránykompenzáló, második esélyt biztosító, esetleg sajátos nevelési igényű, különös bánásmódot igénylő diákok és családok utolsó lehetőségei".

Az Orbán-kormány 2014-hez képest reálértéken mintegy 10 százalékkal csökkenti az oktatás finanszírozását. A középfokú oktatásban lesznek a legnagyobb megszorítások: jövőre 24,5 százalékkal, 68 milliárd forinttal csökken a középiskolákra szánt állami pénz. Ehhez képest jövőre is folytatódik az életpályamodellhez kötött tanári béremelés, ami a szakértők szerint kétféleképpen alakulhat: vagy nem lesz elegendő a pénz a béremelésekre, vagy iskolákat kell bezárni az állami szektorban is. Az átalakítás áldozatai főleg a gimnáziumok lehetnek, hiszen a miniszterelnök a szakképzést szeretné erősíteni.

A költségvetés miatt a teljes ágazat veszélybe kerül. 2013-ban államosították az önkormányzati fenntartásban lévő alap- és középszintű iskolákat, ugyanakkor a 3 ezer főnél nagyobb települések esetében az iskolák működtetési költségei továbbra is az önkormányzatokat terhelik.

Czunyiné Bertalan Judit eközben jóval optimistább számokról beszél, elmondása szerint jövőre 8 százalékkal nőnek majd a köznevelési kiadásokra szánt források. Ezzel az a probléma, hogy a köznevelési államtitkár az olyan uniós forrásokat is beszámítja, amelyeket fejlesztésekre lehet szánni, nem pedig működtetésre és fenntartásra. A gimnáziumi keret csökkentését is cáfolta Czunyiné, szerinte az idei 196 milliárd forintról 209 milliárdra növekszik jövőre a középfokú oktatás támogatása.

nepszava.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner