Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Vezetői pozícióra és magas fizetésre vágynak a középiskolások

uzletemberA Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a középiskolások 92 százaléka tervezi a továbbtanulást. Többségük gazdasági területen szeretne tanulni, jóllehet pénzügyi ismereteik meglehetősen hiányosak. A diákok nagy része nagyvállalatnál szeretne dolgozni, míg 41 százalékuk saját vállalkozásba fogna.

A felmérésben résztvevő fiatalok számára messze legfontosabb szempont a magas fizetés. A megkérdezettek 65 százaléka sorolta ezt a leginkább fontos szempontok közé. A továbbtanulni szándékozók körében a legnépszerűbb a gazdasági és pénzügyi képzés, de szintén vonzó az orvosi, műszaki, és informatikai szakirány pályák is. A legkevésbé népszerű az agrár, a társadalomtudományi, a rendészeti, illetve a pedagógusi pálya.

A fizetéshez képest kevésbé fontos a fiataloknak, hogy a kiválasztott cég biztos háttérrel rendelkezzen (39 százalék). Emellett lényeges még, hogy jó legyen a társaság, a munka során használni lehessen a korábban megszerzett ismereteket és legyen előrejutási lehetőség.

A válaszadók fele nettó 200 ezer forintot tartaná elfogadható kezdő fizetésnek, már az első munkahelyen is, de a fiatalok közel negyede 300 ezer forintot szeretne kezdőként keresni. A másod- és harmadéves gimnazisták és szakközépiskolások negyede úgy nyilatkozott, hogy 150 ezer forint alatt inkább nem menne el dolgozni, harmaduk pedig legalább 100-150 ezer forintot szeretne keresni már az első munkahelyén is.

A megkérdezett diákok kétharmada vezető pozícióban képzeli el jövőjét, de sokan (41 százalék) saját vállalkozásban gondolkodik. Utóbbiak közé jellemzően azok a fiatalok (főként fiúk) tartoznak, akik magas pénzügyi tudatossággal rendelkeznek. Főleg a versenyszféra iránt érdeklődnek a fiatalok, és a külföldi tulajdonú cégeket előnyben részesítik a magyarokhoz képest. Legkevésbé a köz- és a nonprofit szféra vonzza őket.

Akik vállalkozást terveznek, azok főleg a magasabb jövedelem és a rugalmasabb munkaidő reményében szeretnének a maguk urai lenni. Úgy vélik, hogy a vállalkozók könnyebben megvalósíthatják életcéljaikat, mint az alkalmazottak. 30 százalék azoknak az aránya, akik magas összegű EU-s támogatások és adókedvezmények igénybevételét remélik. A saját cég elindításának akadályaként legtöbben a pénz hiányát jelölték be. Jellemzően úgy gondolják, hogy egy sikeres vállalkozáshoz komoly gazdasági és politikai kapcsolatok szükségesek. 28 százalék egyszerűen azért nem lenne vállalkozó, mert úgy véli, úgy nem lenne elegendő szabadideje.

profession.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner